Terapias Infantiles: técnicas y beneficios

Teràpies Infantils: tècniques i beneficis

Les teràpies infantils inclouen una varietat d’enfocaments, com a teràpia ocupacional, teràpia física, teràpia del llenguatge, teràpia cognitiu-conductual, teràpia de joc, teràpia de grup, teràpia de família i altres. Aquestes teràpies es poden aplicar individualment o en grup, depenent del problema que s’estigui tractant.

A més, els pares també poden buscar teràpia per a aprendre a com millorar la seva relació amb els seus fills i com secundar millor el seu desenvolupament. Això ajudarà els pares a sentir-se més segurs i còmodes quan participin en activitats amb els seus fills.

Els trastorns psicològics, emocionals i de conducta durant la infància són una font de problemes a llarg termini que afecten el benestar i la salut infantil, a les famílies i fins i tot a la població en general.

Atendre els desordres psicològics infantils al més aviat possible permet als nens disminuir els problemes a casa, a l’escola o en la relació amb els seus amics. A més, també pot ajudar al desenvolupament saludable en la vida adulta.

Per què necessiten teràpia els nens?

El propòsit de la teràpia psicològica consisteix a tractar un trastorn de salut mental o bé ajudar un nen o nena a gestionar els símptomes de manera que pugui desembolicar-se correctament a casa, en el col·legi així com en la societat.

És habitual que, quan els nens/as són joves, s’incloguin en la teràpia als seus pares. A vegades, els terapeutes només treballen amb els pares. Així mateix, quan els nens són majors, el terapeuta pot reunir-se només amb ells.

En alguns tipus de teràpia cal treballar conjuntament amb tota la família i altres adults rellevants per al nen (per exemple, un mestre).

Aquests són alguns exemples sobre com aconseguir teràpies infantils efectives

Teràpies infantils efectives

Ni més ni menys que 1 de cada 5 nens com a adolescents pot presentar una alteració mental detectable que requereixi ser tractada. Almenys 1 de cada 10 presenta un trastorn psicològic greu.

Les teràpies infantils serveixen d’ajuda per a resoldre molts d’aquests trastorns. El tractament infantil ofereix ajuda als menors amb diferents problemes, com a ansietat, depressió, trastorn de la conducta, hiperactivitat, dèficit d’atenció (TDAH), etc…

Els indicis dels problemes

Entre els senyals d’advertiment que indiquen que el nen podria necessitar teràpia psicològica figuren les següents:

 1. Un sentiment de tristesa o de desesperació persistent.
 2. Enutjo constant i propensió a exagerar les situacions.
 3. La preocupació, l’ansietat o el pànic permanent.
 4. Inquietud per les malalties físiques o el seu propi aspecte.
 5. El temor al fet que algú pugui controlar la seva ment o que estigui “fora de control”.
 6. Una baixada sobtada i injustificada de les notes a l’escola.
 7. Falta d’interès per activitats que abans li agradaven.
 8. Alteracions en els hàbits de somni o de l’alimentació.
 9. Aïllament, amb preferència per romandre només en lloc d’en contacte amb amics o familiars.
 10. Escoltar veus que no existeixen.
 11. Pensaments de suïcidi.
 12. Impossibilitat de concentració, de pensament clar o de prendre decisions.
 13. La incapacitat de romandre assegut.
 14. Execució obsessiva de les rutines al llarg del dia, com ara rentar-se les mans o la neteja de les coses.
 15. Experiència de malsons regulars.
 16. El consum d’alcohol o drogues.
 17. Seguir dietes o golafres obsessives acompanyades de vòmits o ingestió de laxants.
 18. Cometre actes violents, com encendre foc o assassinar animals.

Quan un nen o un adolescent mostra alguns d’aquests signes, és molt probable que necessiti teràpia. La psicoteràpia infantil pot resultar molt profitosa, sobretot si es descobreix el problema de forma anticipada.

Quins tipus de teràpies infantils són més efectives en nens?

La teràpia del dibuix

Algunes tècniques de psicoteràpia infantil inclouen la teràpia de joc, la teràpia de dibuix, la teràpia d’entrenament en habilitats socials i la teràpia cognitiu-conductual.

No hi ha una resposta definitiva a aquesta pregunta, ja que l’efectivitat de les teràpies infantils depèn en gran manera del nen i de la seva situació particular.

Alguns nens responen millor als jocs i el moviment, mentre que uns altres poden respondre millor a les teràpies de parla o de llenguatge.

Molts problemes de salut mental poden sorgir entre els nens, i la teràpia apareix de diverses formes. Entre les formes d’assessorament per a nens i els desordres que aquestes poden contribuir a tractar es troben les relacionades amb els següents aspectes:

Teràpia cognitiu-conductual

En aquesta mena de teràpia, se’ls ensenya als nens com els seus propis pensaments afecten el seu estat d’ànim i a la seva conducta.

Se’ls ensenya a identificar els pensaments negatius o erronis i a tractar-los. Aquesta teràpia és útil per a tractar desordres de l’estat d’ànim com ara l’ansietat i la depressió.

La teràpia de dibuix

Aquesta forma de psicoteràpia infantil en la qual els nens expressen els seus sentiments i pensaments a través del dibuix. El dibuix s’utilitza com a instrument auxiliar de la comprensió i resolució dels problemes infantils.

Teràpies infantils basades en el joc

És una forma de psicoteràpia en la qual els nens expressen els seus sentiments i pensaments a través del joc. Els terapeutes utilitzen el joc com un mitjà per a ajudar els nens a comprendre i resoldre els seus problemes.

Es donen joguines als nens perquè puguin jugar i el psicoterapeuta els observa per a entendre millor els seus problemes emocionals o de salut mental. Diferents tipus de joc ajudaran el nen a detectar les seves emocions així com a expressar-les.

La teràpia del joc pot ser útil per als nens que pateixen depressió o ansietat pel fet que han d’afrontar problemes vitals com ara el divorci o la pèrdua d’un ésser pròxim.

La psicoteràpia psicodinàmica

Es tracta de la versió adaptada als nens de la clàssica “cura parlada”, en la qual un psicoterapeuta els ajuda a descobrir els aspectes que influeixen en la manera de pensar o comportar-se d’un nen.

Aquesta teràpia es basa en la premissa que el funcionament del nen pot millorar una vegada que les seves dificultats internes han sortit a la llum.

Aquesta teràpia pot ajudar a un nen que pateix ansietat o depressió, que s’enfronta a un desordre alimentari o que es desviu per un comportament desordenat.

Terapia conductual

Aquesta modalitat de teràpia per a nens es distingeix de la teràpia cognitiu-conductual pel fet que se centra en l’alteració de la conducta.

Els comportaments que necessiten ser desanimats o fomentats s’identifiquen, i després els pares treballen per a modificar els factors de l’entorn que afavoreixen aquests comportaments i també per a proporcionar instruccions per als hàbits desitjats o no desitjats.

Tractament dels nens amb TDAH

Aquest mètode és útil per al tractament dels nens amb TDAH, a més d’altres patologies per a les quals es desitgi realitzar una modificació de la conducta.

Si el seu fill sembla tenir un determinat trastorn, li recomanem que es posi en mans del seu metge o especialista en psicologia infantil. Prestar-li una atenció ràpida podrà ajudar-lo a solucionar els inconvenients als quals se sotmet i al fet que tingui una infantesa més feliç i més saludable.

La teràpia d’entrenament

En habilitats socials és una forma de psicoteràpia infantil en la qual els nens aprenen i practiquen habilitats socials com el maneig de les emocions, la solució de conflictes i l’establiment de relacions positives.

Conclusió sobre els avantatges de les teràpies infantils

L’educació és difícil i als pares ningú els ensenya a realitzar aquesta labor, així com tampoc comptem amb un llibre d’instruccions per a fer aquesta tasca tan rellevant. És possible que existeixin moments durant el desenvolupament i creixement per al nostre fill en els quals desconeixem la manera d’ajudar-lo perquè resolgui les seves dificultats.

Per això, resulta important que en aquests instants sol·licitem ajuda que li acompanyi i li faci créixer i obtenir eines amb les quals es protegeixi i es desenvolupi amb èxit en el present i també en el futur.

En resum, les teràpies infantils tenen molts avantatges que poden ajudar els nens i les seves famílies a tenir una millor vida. Aquestes teràpies són una excel·lent eina per a millorar la qualitat de vida dels nens, en ajudar-los a desenvolupar habilitats per a relacionar-se amb els altres, millorar el seu comportament, i tenir una millor autoestima.

Contacta amb especialistes per a obtenir els millors resultats per al teu fill.