Qué es el insomnio infantil y cómo actuar

Insomni infantil: Per què el meu fill/a no aconsegueix dormir bé

L’insomni infantil és un desafiament que afecta no només el petit/a, sinó també tota la dinàmica familiar. Comprendre les raons darrere de les nits inquietes del teu fill és crucial per abordar aquest problema de manera efectiva.

Què és l’insomni infantil?

Parlem d’insomni infantil quan un nen/a s’enfronta a dificultats per agafar o mantenir el son, resultant en múltiples despertars nocturns.

La percepció comuna és la manca d’un somni reparador. L’insomni crònic es defineix per persistir més de 3 mesos, almenys 3 cops per setmana, mentre que el de curta durada és inferior a aquest període.

És normal que els nens/es es despertin durant la nit, especialment els més petits. A mesura que creixen, aquests despertars nocturns tendeixen a disminuir. Al voltant dels 6 mesos, els nens/es solen dormir fins a 5 hores seguides, i en acostar-se a l’adolescència, els despertars nocturns disminueixen.

Experimentar una mala nit ocasional és normal, però quan la dificultat per agafar o mantenir el son persisteix i causa malestar, nerviosisme i somnolència diürna, es considera insomni.

Des d’una perspectiva acadèmica, hi ha diverses maneres de classificar l’insomni. En els nens/es, els tipus més freqüents són insomni conductual i vinculat a hàbits de son inadequats.

El complex món del somni infantil

La fase REM en nens

El somni a la infància és un teixit de fases delicadament entrellaçades, des del son REM fins al somni profund. Aprofundim en aquestes etapes per descobrir com influeixen en la qualitat del son i com podem optimitzar-les.

Fases del son a la infància

En els primers mesos, el 50% del somni d’un bebè és REM, disminuint gradualment a mesura que creixen. Aquesta informació fa llum sobre la necessitat d’establir rutines de son sòlides des del principi.

El massatge infantil és una tècnica que ha estat emprada al llarg de molts anys en tot el món amb el propòsit d’establir una connexió emocional i relaxant amb el nadó, aquesta tècnica la recomanem encaridament pels múltiples beneficis que s’aconsegueixen.

Factors ambientals i rutines

La creació d’un ambient propici per al somni és essencial. Assegureu-vos que l’habitació estigui a una temperatura adequada, entre 18 i 20 graus Celsius, i que la il·luminació sigui tènue.

Establir rutines consistents abans de ficar-se al llit ajuda que el cervell del nen associï certes activitats amb la preparació per al son.

La importància de les rutines

Investigacions indiquen que el 90% dels nens que segueixen una rutina de son constant experimenten menys problemes per agafar el son.

Establir una seqüència d’activitats relaxants abans d’anar a dormir pot ser la clau per millorar la qualitat del son.

Desenvolupament cognitiu i emocional a l’insomni infantil

El complex món del somni infantil

El desenvolupament cognitiu i emocional del teu fill/a també pot tenir un paper en la seva capacitat per dormir bé. A mesura que aconsegueixen fites en el seu aprenentatge, poden experimentar ansietat o excitació, afectant directament el seu somni.

Reconeixent senyals d’estrès

El 20% dels casos d’insomni infantil estan relacionats amb l’estrès emocional. Observa canvis en el comportament del teu fill durant el dia, ja que poden ser indicadors de possibles desafiaments emocionals que afecten el seu somni.

Alimentació i nutrició

La connexió entre la dieta i el somni és innegable. Aliments rics en triptòfan, com plàtans i gall dindi, poden afavorir la producció de melatonina, l’hormona del son. Evitar aliments amb alts nivells de sucre abans de ficar-se al llit també és essencial.

El paper de la nutrició

El 70% dels nens que consumeixen aliments rics en triptòfan experimenten millores en la qualitat del son. Ajustar la dieta del teu fill/a per incloure aquests aliments i observa com afecta positivament el son.

Tecnologia i estimulació visual

A l’era digital, l’exposició a dispositius electrònics pot ser un obstacle significatiu per a un somni reparador.

Tecnologia i estimulació visual a l'etapa infantil

La llum blava emesa per pantalles pot interferir amb la producció de melatonina, afectant el ritme circadià.

Limitant l’exposició tecnològica

El 80% dels nens/es que limiten la seva exposició a dispositius electrònics abans de ficar-se al llit experimenten millores en la qualitat del son. Estableix regles estrictes sobre l’ús de tecnologia abans de dormir per cultivar un entorn propici.

Estratègies per enfrontar l’insomni infantil

L’insomni infantil es pot abordar de diverses maneres. Des de tècniques de relaxació fins a la importància de la consistència, aquestes estratègies han demostrat ser efectives en nombrosos casos.

Tècniques de relaxació

Introduir tècniques com la meditació i la respiració profunda pot reduir l’ansietat i preparar el teu fill/a per son. El 60% dels nens/es que practiquen tècniques de relaxació experimenten millores en la qualitat del son.

Tècniques de relaxació per a nens a l'etapa infantil

Importància de la consistència

El 85% dels nens i nenes que segueixen una rutina consistent experimenten millores en la durada del son. Mantenir horaris de son regulars, fins i tot els caps de setmana, pot ser la clau per combatre l’insomni.

Conclusions

Abordar l’insomni infantil implica un enfocament integral que considera aspectes biològics, ambientals i emocionals. Amb una entesa més profunda del son infantil i l’aplicació d’estratègies efectives, els pares poden aplanar el camí cap a nits més tranquil·les i un desenvolupament saludable per als seus fills/es.