Peliculas sobre salud mental en adolescentes

Salut mental en adolescents: una anàlisi des del cinema

La salut mental en adolescents és un tema fonamental a la vida dels joves. L’adolescència és una etapa de canvis, desafiaments i descobriments, i de vegades poden sorgir problemes de salut mental.

La bona notícia és que el cinema ofereix una plataforma poderosa per abordar aquests temes de manera informativa i commovedora.

En aquest article, explorarem 12 pel·lícules seleccionades amb cura que permeten als adolescents endinsar-se en el món de la salut mental des de la comoditat de casa seva.

 1. “Inside Out”: Emocions personificades
Pel·lícules sobre salut mental en adolescents - Inside Out

És una pel·lícula d’animació que ens porta al món de les emocions personificades. La trama es desenvolupa a la ment d’una nena anomenada Riley, on les seves emocions: Alegria, Tristesa, Ira, Por i Fàstic, interactuen en un viatge emocional.

Aquesta pel·lícula, dirigida per Pete Docter, és una obra mestra de Pixar que presenta de manera enginyosa com les nostres emocions poden influir en la nostra salut mental. A més, ofereix als joves una comprensió profunda dels seus propis sentiments i de com bregar amb ells.

 1. “Una ment meravellosa”: Abordant l’esquizofrènia
Una ment meravellosa

Pel·lícula basada en la vida de John Nash, un brillant matemàtic que va lluitar contra l’esquizofrènia. La història se centra en la seva vida, els seus èxits i la seva batalla contra una malaltia mental que amenaçava de destruir la seva carrera i la seva estabilitat emocional.

Aquesta pel·lícula, dirigida per Ron Howard i protagonitzada per Russell Crowe, és un retrat poderós de l’esquizofrènia i com una persona pot viure una vida amb èxit malgrat enfrontar desafiaments significatius de salut mental.

 1. Els avantatges de ser invisible: Explorant l’adolescència
Pel·lícules sobre la salut mental en adolescents - Els avantatges de ser invisible

Un metratge extens que se submergeix en el complex món de l’adolescència, centrant-se en la problemàtica de la depressió i el trastorn d’estrès posttraumàtic, elements crucials que impacten la salut mental en adolescents.

Dirigida per Stephen Chbosky, aquesta pel·lícula segueix la vida de Charlie, un estudiant de secundària introvertit, mentre navega pels alts i baixos emocionals de l’adolescència. Ofereix una finestra al món dels joves i com poden enfrontar-se a problemes de salut mental.

La importància de parlar sobre la salut mental infantil

És fonamental ressaltar que aquestes pel·lícules són eines valuoses per iniciar converses significatives sobre la salut mental amb els joves.

Els temes de la salut mental s’han d’abordar amb obertura i comprensió, i el cinema pot ser un punt de partida per discutir emocions, desafiaments i estratègies d’afrontament.

 1. És una història divertida: La realitat dels trastorns mentals
És una història divertida: Pel·lícules sobre salut mental en adolescents

Aquesta és una pel·lícula que tracta el tema de la depressió als adolescents. La història segueix Craig, un jove que, després d’enfrontar una crisi emocional, busca ajuda en una unitat psiquiàtrica.

La pel·lícula, dirigida per Anna Boden i Ryan Fleck, ofereix una visió honesta i commovedora de la depressió adolescent i com el suport i la teràpia poden marcar la diferència a la vida d’un jove.

 1. “El costat bo de les coses” La superació de desafiaments emocionals
El costat bo de les coses - Superació de desafiaments emocionals

Aquest film aborda la bipolaritat i la importància de trobar l’equilibri emocional a la vida. Dirigida per David O. Russell i protagonitzada per Bradley Cooper i Jennifer Lawrence, la pel·lícula mostra com les relacions personals i l’amor poden ser fonamentals en el procés de recuperació i estabilitat emocional.

La influència del cinema a la consciència social

El cinema no només és una eina per a l’educació i la reflexió personal, sinó que també té un paper important en la creació de consciència social sobre els temes de salut mental.

Aquestes pel·lícules en retratar amb precisió i empatia les lluites dels personatges contribueixen a eliminar l’estigma associat als trastorns mentals.

 1. “Al voltant dels disset”: La solitud a l’adolescència
The Edge of Seventeen
https://www.imdb.com/title/tt1878870/

És una pel·lícula que se centra en la solitud i l’ansietat que poden experimentar els adolescents. La història segueix Nadine, una jove que lluita per trobar el seu lloc al món.

Aquesta pel·lícula, dirigida per Kelly Fremon Craig, ofereix una autèntica visió de les complexitats de l’adolescència i com la soledat i l’ansietat poden afectar la salut mental d’un jove.

 1. “Innocència interrompuda”: l’experiència d’un hospital psiquiàtric
Innocència Interrompuda: L'experiència d'un hospital psiquiàtric

És una pel·lícula que es basa en les experiències de l’escriptora Susanna Kaysen a un hospital psiquiàtric. La història segueix Susanna mentre navega per la vida en un entorn de salut mental.

La pel·lícula, dirigida per James Mangold i protagonitzada per Winona Ryder i Angelina Jolie, ofereix una visió crua de la vida en un hospital psiquiàtric i planteja qüestions importants sobre la salut mental i el sistema d’atenció.

Més pel·lícules interessants sobre salut mental en adolescents

 1. “The Fault in Our Stars” (Sota la Mateixa Estrella): L’amor enmig de la malaltia
Sota la mateixa estrella - L'amor al mig de la malaltia

Pel·lícula que narra la història d’Hazel i Gus, dos joves que es coneixen en un grup de suport per a pacients amb càncer. La pel·lícula explora l’amor, l’amistat i l’acceptació de la mortalitat.

Aquesta pel·lícula, basada en la novel·la de John Green, és una commovedora història que invita els joves a reflexionar sobre la vida, l’amor i la importància de viure plenament, fins i tot enmig de les adversitats.

 1. “Oblida’t de mi!”: Les complexitats de l’oblit
Oblida't de mi - Les complexitats de l'oblit
https://www.filmin.es/pelicula/olvidate-de-mi

“Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, o “Oblida’t de mi!”, en espanyol, és una pel·lícula que explora la idea d’esborrar els records dolorosos d’una relació passada. La trama segueix Joel i Clementine mentre intenten eliminar els records de la seva relació fallida.

Dirigida per Michel Gondry i escrita per Charlie Kaufman, aquesta pel·lícula planteja preguntes sobre la memòria, el dolor emocional i les complexitats de les relacions.

 1. “A la recerca de la felicitat”: Superació de l’adversitat
A la recerca de la felicitat - Pel·lícules sobre salut mental en adolescents

Pel·lícula basada en la vida de Chris Gardner, un home que lluita contra la manca d’habitatge mentre té cura del fill. La pel·lícula és una història inspiradora de perseverança i superació.

Protagonitzada per Will Smith, aquesta pel·lícula és un recordatori que, malgrat els desafiaments econòmics i personals, la determinació pot portar a la superació i la felicitat.

 1. “El Solista”: La música com a teràpia

És un metratge basat en la història real de Nathaniel Ayers, un músic sense llar que pateix d’esquizofrènia. La pel·lícula mostra com la música pot ser una forma de teràpia i redempció.

Protagonitzada per Jamie Foxx i Robert Downey Jr, aquesta pel·lícula és un testimoni de la capacitat de sanació de la música i la importància de comprendre i donar suport a les persones que lluiten amb malalties mentals.

 1. Les vides de Grace: El treball en un centre d’atenció
Short Term 12 - Les vides de Grace

La història té lloc a un centre dedicat a atendre adolescents en situació de risc. La trama se centra en el dia a dia dels professionals del centre i en els joves que busquen superar els desafiaments emocionals.

Dirigida per Destin Daniel Cretton, aquesta pel·lícula fa llum sobre el treball en la cura de la salut mental i les vides dels joves que enfronten desafiaments significatius.

Conclusió

Les pel·lícules sobre salut mental en adolescents no només eduquen, inspiren i sensibilitzen, sinó que també poden complementar temes més especialitzats com la psicologia per a adolescents, el reforç escolar i l’orientació per als problemes d’aprenentatge són essencials.

Aquestes pel·lícules actuen com a fars en el fosc viatge de la salut mental, recordant que no estan sols. No subestimem el poder del cinema per obrir diàlegs importants i ajudar els joves a comprendre la importància de tenir cura del benestar mental.

En considerar activitats significatives per compartir amb els adolescents, veure aquestes pel·lícules ofereix oportunitats per parlar sobre la importància de cuidar la salut mental, complementant l’orientació que oferim.