Tractaments per a la Dislèxia - ENCAIX LOGOPEDIA

Tractaments per a la Dislèxia

Quan parlem dels tractaments per a la dislèxia ens referim concretament al trastorn específic de l’aprenentatge amb dificultat en lectura / en l’expressió escrita.

La detecció i avaluació primerenca per a determinar quines són les necessitats específiques i el tractament adequat poden millorar l’èxit d’un problema que dura per a tota la vida.

El tractament ajudarà a els/les nens/as a que puguin tenir les estratègies necessàries per a seguir a l’escola amb els seus companys/as.

Les possibilitats d’èxit són majors quan són més joves en iniciar el procés de tractament.

No obstant això, també els adults amb dislèxia són capaces de continuar perfeccionant les seves capacitats si reben l’ajuda adequada.

Els tractaments per a la dislèxia s’ajusten a cada individu

Els nens treballaran al costat d’un o diversos professionals que desenvoluparan un pla que satisfaci les seves necessitats específiques.

Avaluació de la dislèxia

Amb la finalitat d’assignar el tractament adequat per a la dislèxia, és necessari que un especialista en educació li faci una sèrie de proves per a determinar el seu nivell de comprensió en lectura i escriptura.

Quan es tingui un diagnòstic sòlid, podrem treballar conjuntament amb el docent i altres especialistes com el logopeda o psicòleg/a per a elaborar un pla d’aprenentatge.

Els programes de lectura per a la dislèxia

La dislèxia és un trastorn que es manifesta en la dificultat de relacionar les lletres amb els sons i les paraules amb els seus significats. Per això necessiten més ajuda per a aprendre a llegir i escriure.

Tractaments per a la Dislèxia

El/la logopeda pot treballar amb el nostre/a fill/a i ajudar-lo a aprendre a:

  1. Pronunciar les lletres i les paraules (fonètica).
  2. A llegir amb major rapidesa.
  3. Entendre més el que llegeix.
  4. A escriure amb més facilitat.

Consultem en el col·legi la forma de obtenir una ajuda que satisfaci les seves especials necessitats per a l’aprenentatge.

Segons la llei, els col·legis han d’establir plans especials d’aprenentatge, denominats Plans Individualitzats (PI), dirigits a nens/as amb dificultats d’aprenentatge com la dislèxia.

Aquest pla descriu les solucions a les seves necessitats i la contribució de l’escola per a resoldre-les.

Tant nosaltres com l’escola posaran al dia el pla tots els anys, segons els progressos de cadascun/a Per a els/les nens/as amb dislèxia, les ajudes addicionals poden incloure:

  1. Ensenyament especial

Atenció individualitzada a l’aula i reforç escolar.

Facilitats

En el pla individualitzat es detallen els serveis especialitzats que es requereixen a l’escola.

Pot incloure audiollibres, temps addicional per a realitzar els exàmens o la conversió de textos a veu, tecnologia que llegeix les paraules d’un ordinador o d’un llibre en veu alta.

Maneres d’ajudar amb la dislèxia a casa

Tractaments per a la Dislèxia

Els col·legis no són l’únic lloc en el qual pot aprendre el nostre/a fill/a. També pot contribuir a fomentar la lectura i l’escriptura a casa.

A casa existeixen nombroses solucions que els ajuden a llegir. No obstant això, l’ajuda s’inicia amb una conversació oberta sobre el mode de pensar així com d’aprendre de manera diferent.

El fet d’iniciar la conversa permet establir les condicions bàsiques per a poder parlar més amb el nen sobre la dislèxia així com del seu significat.

A més, és possible que es mostri més disposat/a a escoltar missatges de gran importància, com ara que patir dislèxia no implica que no siguem intel·ligents i fins i tot que, si rebem el suport adequat, aconseguirem avançar en la vida escolar i en altres àmbits.

Sempre que puguem, llegim amb el nostre/a fill/a. Ajudant a vocalitzar les paraules que li resulten més difícils.

Les estratègies d’aprenentatge

Els següents consells serveixen per a ajudar tant a els/les nens/as com als adults amb dislèxia:

  • Llegir en un lloc tranquil on no hi hagi distraccions.
  • Escoltar audiollibres o en ordinador, així com llegir juntament amb l’enregistrament.
  • La lectura i altres tasques han d’estar dividides en parts petites que siguin més manejables.
  • Demanar ajuda addicional al seu professor en cas de necessitar-la.
  • Participar en sessions de reeducació logapèdiques.
  • Descansar prou i alimentar-se de manera saludable.

En resum, els tractaments per a la dislèxia

Segons vagi creixent nostre/a fill/a aprendrà a manejar la seva dislèxia. Un trastorn de l’aprenentatge com aquest no hauria d’impedir-li destacar a l’escola, acudir a la universitat més endavant o tenir una carrera de futur amb èxit.

A l’hora de trobar un diagnòstic adequat i un possible tractament, es recomana recórrer a especialistes que puguin aportar les pautes apropiades segons el cas a la família i a l’escola.