Teràpies psicològiques per a l'ansietat en adolescents

Ansietat en Adolescents

Moltes famílies no saben com manejar l’ansietat en adolescents i no estan segurs de com respondre quan el seu fill mostra signes d’ansietat en aquesta etapa.

No obstant això, el que sí que sabem és que respondre amb ansietat no ajuda. Això pot ser complicat, ja que el que el nostre nen o jove ens està dient pot causar-li ansietat!

Pot identificar-se massa amb els sentiments del fill, imaginant com és quan té por i posant intenses emocionis adultes complexes en el que a vegades són pors infantils.

Com respondre a l’ansietat en adolescents?

Cada adolescent és diferent, per la qual cosa s’ha d’explorar amb un psicòleg la causa de l’ansietat per a determinar la intervenció adequada.

Quan respon amb els seus propis sentiments, és possible que això no consideri el que l’adolescent necessita, això pot significar:

  • És menys probable que li diguin en el futur que alguna cosa els molesta (és possible que no vulguin preocupar-se).
  • Pot augmentar la seva ansietat pel que li estan dient (p. ex., la creença que si mamà i papà estan preocupats, ha de ser una cosa seriosa i una cosa per la qual haurien de preocupar-se).
  • Pot perdre’s el que el jove necessita de nosaltres, ja que està massa concentrat en les seves pròpies emocions.

Com influeix l’ansietat en l’adolescència?

Aquest tipus d’afeccions poden ser especialment importants entre els joves, perquè encara s’estan desenvolupant.

De no tractar-se, aquests trastorns poden provocar conseqüències a llarg termini que es poden prolongar fins a l’edat adulta.

Els pares poden ajudar als seus adolescents amb l’ansietat

Els pares poden ajudar als seus adolescents amb l'ansietat

Els nens adolescents necessiten sentir que els seus pares poden fer front al contingut del que els estan dient.

Els nens i els joves són grans fantasiosos i, sovint, poden preocupar-se que si li parlen a mamà i papà sobre el que escolten, pot preocupar-los, emmalaltir-los o destruir-los!

Això significa que és menys probable que siguin oberts amb nosaltres i reprimeixin les seves ansietats (poden manifestar-se com a evasió, ira, malsons, etc.)

No estem suggerint que siguem com una “pissarra en blanc” i que no mostrem cap reacció al que el nostre fill ens està dient.

No obstant això, tractem d’assegurar-nos que la resposta estigui orientada cap al que el nostre fill necessita, en lloc del que li succeeix emocionalment a nosaltres.

L’ansietat en adolescents es pot tractar

Quins són els símptomes de l'ansietat en adolescents
  • Per a mantenir la calma. Frustració, ansietat, crits… totes aquestes són coses que no ajudaran a la interacció i no ajudaran el nostre fill a continuar sent obert.
  • Estar atents. Abans de saltar amb preguntes, escoltar el que ens estan dient. No fem conclusions.
  • Empatia i comprensió. Tractar de veure les coses des de la seva perspectiva. No tenen els sistemes de pensament sofisticats dels adults, els seus cervells encara estan en desenvolupament. Particularment durant l’adolescència, els cervells experimenten un període de ràpid desenvolupament i és més probable que assumeixin riscos per a satisfer aquesta àrea del seu cervell.
  • No fer un interrogatori! Explorar el que els preocupa, amb calma, amb curiositat. No suposem que sabem el que estan pensant!
  • Resolució col·laborativa de problemes. No facis això massa aviat! Sovint, els joves només volen ser escoltats i, si ho fas massa aviat, pot semblar que no estem escoltant. Després d’entendre realment la dificultat, tractem de pensar junts sobre el que es pot fer. Escriure llistes de pros i contres, dibuixar diferents escenaris, preguntar què aconsellaria a uns altres que fessin en aquesta situació, siguem creatius!
  • Contenció. El coneixement que pot fer front al que ens està dient, no estar aclaparat i pot ajudar-los a processar els esdeveniments i les emocions.

Teràpies psicològiques per a l’ansietat en adolescents

Ansietat en Adolescents la podem tractar

Per a l’ansietat en adolescents més greus, els tractaments poden incloure teràpies psicològiques com la teràpia cognitiu-conductual. I finalment, tractem de no caure en la temptació de confabular-se amb l’ansietat!

Per exemple, si l’ansietat del nostre fill comença a afectar el seu funcionament i comença a evitar unes certes coses que s’estan tornant problemàtiques (per exemple, l’escola, veure amics, menjar), pot ser temptador permetre-ho.

Els pares sovint tenim bones intencions, ja que pot ser angoixant veure al seu fill molest. Però si li permetem al nostre fill evitar el que tem, reforça l’ansietat, fent-la més difícil a llarg termini.

Enfrontar-se a l’ansietat en l’adolescència pot resultar difícil, no obstant això, pot resultar més fàcil si busquem ajuda.

Posi’s en contacte amb nosaltres si necessita ajuda i consells sobre com respondre a l’ansietat en adolescents!