Imagen que muestra una logopeda y un niño con trastornos del habla

Què són els trastorns de la parla?

Els trastorns de la parla fan referència a una sèrie de dificultats que afecten la capacitat d’una persona per comunicar-se de manera eficaç, especialment en l’articulació i la producció de sons. Sovint, es detecten a la infància, quan els nens comencen a desenvolupar les seves habilitats lingüístiques. Tot i això, és important no confondre aquests trastorns amb un simple retard en el desenvolupament del llenguatge, ja que cada nen té el seu propi ritme.

Els trastorns de la parla afecten principalment la manera com una persona emet els sons necessaris per parlar, dificultant la claredat del discurs. Un aspecte clau és diferenciar-los dels trastorns del llenguatge, que influeixen més en la comprensió i en l’ús correcte de les paraules i les frases, com veurem més endavant.

Els 6 tipus de trastorns de la parla més comuns

Hi ha diversos tipus de trastorns de la parla, cadascun amb causes i característiques particulars. A continuació, descrivim alguns dels més comuns:

6 tipus de trastorns de la parla

1. Dislàlia

La dislàlia és un dels trastorns més freqüents en la infància i es manifesta com una dificultat per pronunciar certs sons, com la “r”, “s” o “z”. Els nens amb dislàlia poden tenir problemes per articular bé les paraules, fent que la seva parla sigui difícil d’entendre. Aquesta condició pot estar relacionada amb problemes als òrgans de la parla, com la llengua o el paladar, i de vegades millora amb la teràpia de la parla.

2. Disfèmia o tartamudesa

La disfèmia, més coneguda com a tartamudesa, es caracteritza per interrupcions en el flux de la parla, com a repeticions o bloquejos enmig d’una paraula. Aquestes pauses poden generar frustració i ansietat tant en el parlant com en els que ho escolten. Encara que la causa exacta de la tartamudesa no es coneix del tot, es creu que factors genètics, emocionals i neurològics poden contribuir a la seva aparició.

3. Disàrtria

La disàrtria afecta els músculs que intervenen en la parla, dificultant la pronunciació clara de les paraules. Aquest trastorn sol estar associat a danys en el sistema nerviós, com ocorre en malalties neurològiques o lesions cerebrals. Les persones amb disàrtria poden presentar una parla lenta, arrossegada i difícil d’entendre.

4. Taquifèmia

Aquest trastorn provoca que les persones parlin de manera extremadament ràpida i desorganitzada, cosa que dificulta que els altres les entenguin. En alguns casos, els parlants no són conscients de la velocitat i l’impacte que té en la claredat de la comunicació.

5. Disglòssia

Aquest trastorn afecta els músculs de la boca, la llengua i la mandíbula, interferint amb la capacitat d’articular sons de manera precisa. Sovint està relacionat amb malformacions anatòmiques o condicions com la paràlisi cerebral, cosa que fa que la parla sigui difícil d’entendre.

6. Afàsia

A diferència dels altres trastorns, l’afàsia sol desenvolupar-se després d’una lesió cerebral, com un accident cerebrovascular, i afecta tant la comprensió com l’expressió verbal. Les persones amb afàsia poden tenir dificultats per entendre allò que se’ls diu, a més de problemes per formar frases coherents.

Diferències entre trastorns de parla i trastorns del llenguatge

Trastorns de la parla i del llenguatge

Encara que sovint es fan servir indistintament, els trastorns de la parla i del llenguatge són diferents. Com hem esmentat anteriorment, els trastorns de parla afecten principalment l’articulació de sons. En canvi, els trastorns del llenguatge influeixen en la capacitat d’una persona per entendre i utilitzar paraules i frases.

Un exemple seria un nen que té dificultats per formar frases coherents per un trastorn del llenguatge, però que pronuncia bé els sons. D’altra banda, algú amb un trastorn de la parla podria tenir problemes per articular paraules, encara que entengui perfectament allò que els altres li diuen.

Causes dels trastorns de la parla

Les causes dels trastorns de la parla varien i poden estar relacionades amb factors genètics, neurològics o fins i tot emocionals. Algunes de les causes més comunes inclouen:

  • Lesions cerebrals o danys neurològics, que afecten els músculs o àrees del cervell responsables de la parla.
  • Condicions genètiques que interfereixen en el desenvolupament de la parla, com ara la síndrome de Down.
  • Problemes emocionals o psicològics, que poden agreujar trastorns com la tartamudesa.
  • Malformacions anatòmiques, com el llavi leporí, que dificulten la producció correcta de sons.

Diagnòstic i detecció primerenca

Detectar un trastorn de la parla a temps és crucial per proporcionar el tractament adequat. El nostre equip de logopedes solen ser els encarregats d’avaluar les habilitats de comunicació d’un nen. Entre els signes d’alerta hi ha la dificultat per pronunciar sons simples, un desenvolupament de la parla més lent del que és habitual o l’aparició de problemes com el tartamudeig.

Tractaments i teràpies disponibles

Exercicis de pronunciació en els trastorns de la parla

El tractament dels trastorns de la parla generalment inclou teràpia de la parla personalitzada. Depenent del tipus de trastorn, es poden fer servir exercicis de pronunciació, tècniques de respiració o fins i tot dispositius d’assistència per millorar la comunicació. La intervenció primerenca és clau, ja que els nens tendeixen a respondre millor a les teràpies si es detecten els problemes a una edat primerenca.

Impacte a la vida diària i com donar suport a persones amb trastorns de la parla

Els trastorns de la parla poden afectar significativament la vida diària dels qui els pateixen, impactant-ne l’autoestima i la capacitat per interactuar socialment. És essencial brindar suport emocional i fomentar un entorn positiu, on les persones amb trastorns de la parla se sentin còmode practicant i millorant les seves habilitats de comunicació.

Resum final

Els trastorns de la parla inclouen un ampli rang de dificultats que afecten la manera com una persona articula i produeix sons, cosa que impacta la seva capacitat per comunicar-se eficaçment. Hi ha diversos tipus, com la dislàlia, disfèmia, i disàrtria, cadascun amb característiques i tractaments específics.

Els trastorns de la parla inclouen un ampli rang de dificultats que afecten la manera com una persona articula i produeix sons, cosa que impacta la seva capacitat per comunicar-se eficaçment. Hi ha diversos tipus, com la dislàlia, disfèmia, i disàrtria, cadascun amb característiques i tractaments específics.

Si creus que el teu fill o algun ésser estimat podria estar presentant símptomes d’un trastorn de la parla, no esperis més! Contacta amb nosaltres per rebre una avaluació professional i descobrir com podem ajudar-te a millorar les seves habilitats de comunicació amb els nostres professionals a logopèdia. Junts, podem assolir grans avenços en el seu desenvolupament i benestar.